Český internetový rasismus.

(Celý článek se točí kolem situace, kterou odstartovala vražda George Floyda, nezabývám se ji ale nijak podrobně. 

 

   
    Já tímhle článkem upřímně nechci někoho urazit, to opravdu ne. Vím, že existují slušní lidé, kteří rozumně diskutují. Ale to, co se poslední dobou děje na českém internetu je, alespoň podle mě, do nebe volající. Mám pocit, že zdravý úsudek, porozumění a soucit k druhému jde do kopru. Jsme v polovině roku 2020, máme 21. století a člověk snad nikdy nebyl víc ignorantní, nevzdělaný a hloupý tak, jako za poslední týden. Buď se na všech diskuzích povětšinou vyjadřují jen exoti s anténou zakopanou vedle baráku a nebo jsme se za poslední staletí vůbec ničemu nenaučili. Českým internetem kolují rasistický nesmysly. 
    Pokaždé, když se řeší problém rasismu proti lidem tmavé pleti, se ozve banda tupých bělochů a udělá celý problém jen o sobě.


"Přece na všech životech záleží, ne? A co já? Co moje práva, jakožto utlačovaného bělocha? Já jsem kvůli černým utiskován víc, má práva jsou ohrožena! A co když černý zabije bílého, o tom se proč nikde nepíše?"

    Kecy v kleci. Dovolte mi, abych vám všechno vysvětlila z mého pohledu. Z pohledu někoho, kdo sám vlastní sexy dávku melaninu. 😏

    Běloch může zabít bílého i černého a stejně je to tak i naopak. Kriminálníci jsou všude a může to být kdokoli, to zaprvé. Kriminálníkem může být černoch, běloch, asiat, gay, trans, Čech, Američan, křesťan, muslim, pastafarián a tak dále. Nikdo neomlouvá vraždu a každého promarněného života je škoda. A proč se nedemonstruje, když černoch zabije bělocha? A proč se nejde do ulic, když běloch zabije bělocha? Je tam totiž menší pravděpodobnost toho, že to byl rasově motivovaný zločin. (tím netvrdím, že černoch nemůže být rasista, jen je asi to míň pravděpodobné. hovadem může být kdokoli)


    All lives matter nebo White lives matter je bullshit. A je to logický. Jak vám může záležet na všech životech, když kropíte internet žvásty typu "negři si za to můžou sami, jsou to opice, nepracují, černoši jsou problémoví a zasloužili si to". Takhle si vážíte všech životů? Dovolíte si o jiné rase mluvit jako o póvlu, ale zároveň vám záleží na VŠECH životech, i na těch, o kterých se takhle veřejně vyjadřujete? Těžko. Na životech všech nebude záležet nikdy, dokud nebudete respektovat každého jedince, nehledě na rasu, pohlaví, náboženství a jiné názory, dokud to jsou názory zdravé. Měli byste dokonce respektovat fakt, že i když byl George Floyd v minulosti trestnaný a odsouzený, měl jako člověk právo být spravedlivě souzen a ne brutálně popraven na ulici. Argumenty typu "kdyby nebyl krminálník, neumřel by"? Hloupost. Proč nepřemýšlíte nad tím, že na policistu Chauvina, který George zabil, bylo za jeho 19 let kariéry podáno 17 stížností a nikdo je očividně neřešil? To se vám už do krámu moc nehodí, viďte.
    Mám se vůbec vyjadřovat k White lives matter? BLM přeci neznamená, že na ostatních životech nezáleží. Hnutí upozorňuje na letitý problém jedné skupiny. BLM ani neznamená to, že to žádný bílý člověk neměl v životě jakkoli těžké a nemusel vše poctivě vybudovat. Ale obecně se běloši měli existencionálně od začátku moderních dějin lépe a budou se tak mít až do konce vesmíru. To je prostě holý fakt. Nikdo z vás není jakkoli diskriminován a napadán jen kvůli barvě vaší pleti. Lidé, kteří jsou takto ponižováni potřebují vaši pomoc, ale vy jen přilévate olej do ohně. Takže shut up, BLACK LIVES MATTER a přestaňte si honit svá bílá ega na diskuzích facebooku.

    Rasismus existuje, existoval a existovat nejspíš bude. Podle mě je všechno, co jsem vyjmenovala výše, rasistické. Na internet vyprsknete slovo n*gr a další urážky a v zápětí se obhajujete jací rasisti nejste. Kdy jste se pasovali na ty lepší lidi? Kdo vám dal právo se povyšovat nad ostatní? Co vás dělá tak dokonalými? Že jste vybudovali moderní svět? Tenhle svět je ale postavený na koloniích a zotročování.
    Zrovna taková Amerika byla v minulosti na otrocích závislá. Černoši byli ve Státech utlačováni od začátku a jsou utlačováni dodnes a to po celém světě. Lidi už nebudou veřejně mlátit, věšet a střílet Afroameričany na ulicích. To, že to nevidíte neznamená, že se to neděje. Předsudky, ponižování, křivá obvinění, vyšší tresty, nespravedlnost. Mrzí mě, že i přes veškerou momentální snahu něco změnit, zůstane svět stejný a za pár let tu bude další George Floyd, Breonna Taylor a nebo Ahmaud Arbery. A to vše kvůli omezencům, jako jste vy. Smutné také je, že zbývající dvě jména většina lidí nebude ani znát. Tohle nejsou první a ani poslední oběti policie a rasistů posedlých mocí, kteří bezdůvodně zavraždili člověka tmavé pleti.
    Běloch nikdy nepochopí, jaké to je být zesměšňován každý den i pouhými pohledy tak, jako černoch nikdy nepoznal pravou svobodu.

    A víte co? Beru zpět první větu, co jsem napsala. Doufám, že jsem urazila přesně všechny ty pokrytecký osoby, co sežrali celou moudrost internetových diskuzí. Nezasloužíte si žádného milého slova. V tuhle chvíli na Český stát opravdu hrdá nejsem. 

    Black Lives Matter, assholes.

Komentáře

  1. Teda, ty komentáře může napsat opravdu jen vylízané hovado :( Ale upřímně to není jen teď ohledně tohoto případu, ale když se koukneš kdekoliv do internetových diskuzí, diskuzí ke zpravodajským článkům, je to pořád to samé - urážky, urážky a zase urážky.
    Jinak k tématu. Já to sleduji a upřímně si nedokážu udělat jednosměrný názor. Na jednu stranu samozřejmě, bez ohledu na rasu, na trest, nikdo si nezaslouží zemřít takovýmto způsobem (nebo aby s ním bylo zacházeno zle, jen proto, že má jinou barvu). Rasismus rozhodně a bohužel stále přetrvává. Na stranu druhou mě docela štve, že nikdo neřeší hladomor a chudobu černých v Africe, ale všichni podporují černochy v USA, kteří se tak špatně nemají - tím samozřejmě nijak neospravedlňuji rasismus ani to, co se děje. Nicméně si nemyslím, že styl, jakým se USA snaží otázku rasismu řešit je úplně šťastná. Každý by si měl vybojovat své "místo" sám, pozitivní diskriminace také není úplně ok a povede to jenom k tomu, že bílí budou cítit větší a větší křivdu a nechci ani myslet na to, jak to může celé dopadnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně stejnou věc jsem si v jednu chvíli taky řekla. Všechny ty peníze a snaha by se na 100% dala uplatnit i jinde, kde je to i víc potřeba (hladomor, chudoba, atd. Je toho mnohem víc). Ale kolik možností tu bylo a stále se nic neděje. Celý svět je postavený za zvláštních základech a priority jsou někde jinde, bohužel.
      Chápu, že je těžké si udělat názor, celý problém bude komplexnější. Osobně to asi vnímám jinak, protože se s rasismem kdysi setkávala denně. Článek jsem psala i trošku naštvaná a vůbec. Upřímně si myslím, že se původní myšlenka protestů trošku zvrhla a také si nejsem jistá, kam to povede. Doufejme, že horší to už nebude. :)

      Vymazat
    2. Přístup "Dokud je to někde ještě horší než tady, tak to tady zase není tak špatný a nejdřív budeme řešit to jinde" je taky pěkně nebezpečnej. A vybojovat si místo sám taky není úplně jednoduchý zametení, když to některým většina systematicky nehodlá umožnit. To máš úplně to samý, proč se mnohem víc propaguje "ženy do technických oborů" místo "všichni do technických oborů". Protože sice formálně nikdo ženám nebrání, ale od malička je třeba i nevědomky odrazujou, protože to "vždycky bylo pro chlapy", a to potom fakt není tak snadný jako říct tak si vybuduj pozici sám, co ti brání. Často dost.

      Vymazat
  2. Takové články většinou nečtu. Ale někdy je to hrozné, jak to někdo takhle řeší.

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto s tebou souhlasím. Prostě je čas, aby tihle křiklouni sedli na prdel, zavřeli zobák a buď si něco zjistili, nebo se aspoň nevyjadřovali, pokud mají pocit, že problém žádný není. Před lety, kdy taky byly nepokoje kvůli vraždě nějakého černošského zadrženého policií (...už proto si myslím, že se bohužel opět zajede do úplně stejných kolejí i teď) jsem taky kroutila hlavou, že kdo vyvěsil All Life Matters to přece vidí rozumně a proč BLM, ale fakt, stačilo si přečíst, abych pochopila - a ani ne nic o historii a USA, ale o blbý logice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, člověk se je i snaží trochu nakopnout, ale efekt je nulový. Takoví tu s námi budou nejspíš napořád, o tom žádná. Jen je jich nějak moc, tím pádem tu moc naděje na změnu opravdu není. Uvidíme za pár týdnů. Buď to nějakým způsobem vyjde a nebo za pár let budeme řešit úplně to samý.

      Vymazat

Okomentovat